Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Tako je klub nabavil novo moderno KV in UKV postajo in antene. Na osnovni šoli se je več let zapored organiziralo tečaje za radioamaterje operatorje in v nekaj letih se je število članov povečalo na 30. Največ je klub štel 78 članov. S povečano aktivnostjo so nastajali tudi novi problemi. Radioamaterji nismo mogli delati v času oddajanja Radia Cerkno, pojavljati so se začele tudi pritožbe zaradi drugih motenj, lega Cerknega pa je oteževala dostop do boljših zvez. Leta 1980 so člani kluba na Črnem vrhu nad Cerknim postavili 18 metrov visok antenski stolp, Planinsko društvo Cerkno pa je klubu odstopilo v uporabo en prostor v planinskem domu. Začelo se je intenzivno delo na DX in tekmovalnem področju. Kupili smo dve KV postaji YAESU, eno UKV postajo ter močnejši linearni ojačevalnik. S to pridobitvijo so se na široko odprla vrata v svet dolgih zvez in tekmovanj. Leta 1981 je bil pridobljen pozivni znak sekcije YU3DSA. V letu 1990 smo tekmovalno lokacijo in antenski stolp prestavili na najvišjo točko Črnega vrha. Postavljeni so bili trije antenski stolpi in dograjeno podstrešje kontejnerja. Ta lokacija omogoča konkurenčno delo v tekmovanjih, kar potrjujejo rezultati, seveda pa jo še vedno izpopolnjujemo in izboljšujemo.

Izobraževalna dejavnost kluba je bila v vseh zadnjih petnajstih letih izredno intenzivna, saj je naredilo izpite za različne operaterske kategorije preko 200 operatorjev.

Od leta 1990 razvijamo tudi digitalne komunikacije, saj se že več kot deset članov kluba poslužuje možnosti, ki jih nudi packet radio. Dostop imamo do več digitalnih repetitorjev, ki so locirani na Gradišču, na Kuku in na Kobariškem Stolu, pač odvisno od naših mikrolokacij. Doma smo izdelali super vozelj – digipeater, ki je postavljen na Lajšah in vključen v slovensko PR omrežje, s tem pa jo pomembno izboljšan dostop do informacij, ki jih nudijo posamezni BBS (digitalni poštni predali), TCP/IP in DX-clustri.

Danes je v klubu 39 članov, od tega 18 operaterjev 1. kategorije, 10 jih ima drugo kategorijo, 11 pa tretjo (glej člansko listo). V klubu imamo dva člana z doktoratom elektrotehniških znanosti, pet pa jih je diplomiralo na različnih fakultetah.

Prav je, da se pove, da je nekaj članov prenehalo z aktivnostjo v klubu oziroma so se včlanili v druge klube, ki razvijajo dejavnosti, bližje njihovim interesom ali pa gledanju na radioamaterstvo, kar je tudi prav.

Poleg številnih priznanj za tekmovalne dosežke je klub prejel tudi nagrado občine Idrija. Tone Črv S54E je leta 1997 prejel nagrado občine Cerkno za dosežene tekmovalne dosežke in svetovni rekord. zveza radioamaterjev Slovenije je v letu 1998 podelila srebrno plaketo Miranu Vončini S50O, bronasto plaketo Leotu Djokovu S50R in srebrno značko Danilu Brelihu S50U za tekmovalne dosežke in prispevke k izgradnji kluba.

Strani: 1 2 3

Novice

CQ WW DX SSB kontest

Ker so imeli nekateri mladinci druge obveznosti, sta se tekmovanja ...

S50CLX Live DX Clust

Dobro jutro v novo leto 2021. Izpod Triglava iz Kekčeve dežele ...

24 ur v CQ WW RTTY 2

Rezultati dogajanja mladim HAM-om v CQ WW RTTY 24 urnem ...

Postavitev antene za

V idealnem vremenu smo na klubski lokaciji Črni vrh nad ...

Radioamaterski HAM C

V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ...

Translate »