Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Si razen v tekmovanjih aktiven še drugje?

Trenutno je moja tekmovalna aktivnost rahlo na stranskem tiru me pa zanima vzpostavljanje zvez z različnimi državami na frekvenčnem področju 1,8 MHz, ki je zaradi velikosti anten in ekstremno težavnih pogojev med radioamaterji oklican kot »Top Band«. Zelo sem ponosen na delanih vseh petdeset držav Združenih Držav Amerike – WAS – Worked All States na tem področju kot prvi iz Slovenije in American Radio Relay Leageu – Ameriška Zveza Radioamaterjev mi je ta dosežek potrdila z zelo cenjeno diplomo. Do danes je bilo za to področje izdano 1.036 takšnih diplom vključno z operatorji iz samih ZDA. Sem drugi lastnik diplome v Sloveniji za delanih vseh 40 CQ ZONE po meni znanih podatkih so pri nas podeljene samo štiri za 1,8 MHz področje. Trenutno imam delanih 273 DXCC držav na Top Band potrjenih nekaj manj, to pa pomeni, da imam za vsako delano postajo iz različne države tudi QSL kartico, katera potrjuje resničnost te zveze. Tudi ta dosežek v Sloveniji še ni presegel nihče na posebnih listah za Evropo pa sega delano število držav na mesto med prvo trideseterico. QSL kartica je neločljivi del radioamaterstva in pravzaprav njegov simbol, dandanes radioamaterji uporabljamo tudi novodobno elektronsko potrjevanje zvez preko LoTW – Logbook of the World sistema, kamor v elektronski obliki nalagamo svoje dnevnike z podatki delanih zvez.

Radioamaterstvo v dobi Interneta

Predvsem radioamaterstvu se imam zahvaliti, da mi danes niso tuje informacijske tehnologije, tudi dobro sporazumevanje v Angleškem jeziku, čeprav po izobrazbi strojnik, sem v klubu zadolžen za vzdrževanje dveh radioamaterskih strežnikov v lasti radiokluba Cerkno. Z klubskim kolegom kateri je tudi predsednik našega radiokluba Jožetom, S52JK skrbiva za enega bolj priljubljenih radioamaterskih strežnikov v Sloveniji in sosednjih državah DX Cluster – S50CLX. Čas, kraj, frekvenca in način dela neke oddaljene radijske postaje so osnovni podatki, ki jih radioamater potrebuje, da vzpostavi direktno zvezo. Oddaljenega korespondenta lahko najde preprosto z iskanjem na frekvencah, njegovo pozornost pa lahko pritegne tudi informacija iz omenjenega DX Clustra, ki je eden bolj pomembnih delov opreme vsakega operatorja. Strežnik deluje na RedHat Fedora distribuciji prosto dostopnega operacijskega sistema Linux z programom DX Spider Cluster angleškega avtorja Dirka, G1TLH. Strežnik je zelo popularen med radioamaterji saj beleži do preko 120 različnih dnevnih priklopov iz vsega sveta tako preko telnet kot radijskega RF povezovanja v sistem. S pomočjo RTV Slovenije objavljava tekoče informacije na Teletekst straneh TV Slovenija stran 597 le te se osvežujejo na vsake dve minuti s pomočjo ustreznih programov, ki jih je posebej za ta namen izdelal Jože. Več o samem sistemu je mogoče prebrati na spletni strani http://s50clx.infrax.si katere avtor sem sam naš glavni sponzor internetne povezave pa je družba Infrax d.o.o. Informacijske tehnologije poslovalnica Cerkno.
Skrbnik sem tudi EchoLink S50EDX-L prehoda to je sistem kateri nam omogoča z Voice-Over-IP tehnologijo se pogovarjati z nekom, ki živi na drugem koncu sveta na lokalni FM frekvenci z ročno radijsko postajo. Strežnik poganja Linux Ubuntu Server s SVXLink programsko opremo švedskega avtorja Tobiasa, SM0SVX z 2w radijsko postajo in GP anteno na internet pa je povezan preko ADSL linije.

no images were found

Je radioamaterstvo klasičen hobi ?

Kaj je torej radioamaterstvo ? Poenostavljeno bi lahko rekli, da je to ljubiteljsko, nepoklicno ukvarjanje z radiom vendar je še mnogo več. Je aktivnost, gibanje, organizacija, tudi način življenja, tehničnega življenja čez tri milijone ljudi vseh držav sveta. Je organizirana dejavnost katere namen je izobraževanje ter tehnično raziskovanje ter vzpostavljanje zvez iz osebnih pobud in brez pridobitniških namenov. V radioklubu Cerkno, S50E razpolagamo z vsemi danes dostopnimi tehničnimi in komunikacijskimi sredstvi, ki jih uporabljajo tudi v drugih klubih v najbolj razvitih državah sveta tako, da je vsem članom kluba kot tudi drugim radioamaterjem omogočena uporaba zadnjih dosežkov na področju radioamaterskih komunikacij. V radioklub Cerkno so včlanjeni člani z najrazličnejšimi profili poklicev in izobrazb od doktorjev, inženirjev, strojnikov ..itd delujemo kot team z različnimi znanji katera delimo ter nadgrajujemo, opaziti pa je, da tega v naši družbi primanjkuje. Uspehi takšnega združevanja govorijo sami zase in veljalo bi jih posnemati tudi v drugih sferah našega življenja.

Danilo Brelih, S50U http://s50u.s50e.si

Strani: 1 2 3

Novice

CQ WW DX SSB kontest

Ker so imeli nekateri mladinci druge obveznosti, sta se tekmovanja ...

S50CLX Live DX Clust

Dobro jutro v novo leto 2021. Izpod Triglava iz Kekčeve dežele ...

24 ur v CQ WW RTTY 2

Rezultati dogajanja mladim HAM-om v CQ WW RTTY 24 urnem ...

Postavitev antene za

V idealnem vremenu smo na klubski lokaciji Črni vrh nad ...

Radioamaterski HAM C

V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ...

Translate »