Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Ali lahko opišeš svojo sedanjo opremo in zamisli o izboljšavah v prihodnje?

Za bralca je mogoče najprej zanimiv opis terena v okolici S50K lokacije. Osnovna nadmorska višina 1056 m na vrhu se spušča po slemenu hriba proti severozahodu preko nižjih hribov proti dolini reke Idrijce do približno 250 m ASL. Kmalu se povzpne ponovno in na razdalji 45 km doseže 2400 m s Kaninovo gorsko skupino. Oblika terena v severovzhodni smeri je v prvi Fresnelovi coni mnogo manj ugodna s strmimi padci in vzponi. Kljub temu so prve višje gore približno 40 km daleč na slovensko-avstrijski meji. Mogoče signal v teh smereh pridobi svojevrstne značilnosti zaradi razsipa na teh koničastih vrhovih.

Kot gost na visokogorski kmetiji ne morem instalirati naenkrat vseh željenih ali potrebnih anten. Trenutno so antene montirane na dveh, 35 m visokem in 10 m visokem stolpu. Manjši stolp nosi dvoelementni, triband quad (20/15/10), s snopom optimalnim samo v severovzhodni smeri do srednjih razdalj prostiranja. Bližnja kovinska streha na južni strani skriva anteno in razelektruje padavine s statičnimi motnjami. Višji stolp je bil od osnovne višine 20 m povišan pred dvema letoma in trenutno nosi. Trenutno je radio Icom IC775DSP, ojačevalnik pa Harris RF110A.

Kaj misliš kakšna je bodočnost tekmovanj v etru? Lahko našteješ nekatere obetajoče trende?

Napovedovanje prihodnosti je nehvaležno. Doba optičnega kabla je že tukaj, z mrežnimi povezavami, računalniki, kmalu IP številkami za pralne stroje, z digitalnimi brezžičnimi komunikacijami, digitalnima TV in radijem. Radioamaterji pri tem nismo nosilci napredka, ali vsaj ne tako dobro, kot so bili naši predhodniki na začetku analogne dobe na začetku stoletja. Takrat so bili graditelji z njihovimi radiji v sami tehnološki špici. Danes to ni mogoče trditi, saj so kumunikacije vedno bolj programska in ne strojna oprema. Radioamaterska tekmovanja in večina današnjih aktivnosti v etru je še vedno enakih in uporabljajo v osnovi enake, osivele principe v analognem svetu, ki bodo v prihodnosti najbrž izgubile pomen, podobno kot telegrafija danes. Komunikacije danes so vedno bolj globalne in orientirane na optične povezave. S te perspektive bo imelo radio tekmovanje v naslednjih dvajsetih, tridesetih letih najbrž podobno vlogo, kot ga imata lokostrelski ali sabljalni šport danes. Vendar ni pričakovati nenadnih sprememb, saj se bodo npr. kratkovalovne in druge komunikacije ohranile v zdajšnji obliki zaradi interesa nekaterih služb.

Kaj te privlači v tekmovanjih in v radioamaterstvu nasploh?

Zame je radioamatersko tekmovanje v etru kombinacija veščine pri gradnji in upravljanju postaje. Demonstrira torej tehnično znanje, osebno ekspeditivnost, sposobnost prilagajanja v novih situacijah (propagacijah) v kombinaciji z izbranimi ali danimi naravnimi (geo) pogoji. Manj je oprema nakupljena in več je samogranje, močneje drži vse omenjeno. Vsak nov sončni cikel prinese nov tehnični nivo in z njim povezane izzive.

Posebna zahvala gre družini Strel za gostoljubje in prijaznost, moji družini in mojim staršem pa tudi dolgi vrsti ostalih.

 

Strani: 1 2 3

Novice

CQ WW DX SSB kontest

Ker so imeli nekateri mladinci druge obveznosti, sta se tekmovanja ...

S50CLX Live DX Clust

Dobro jutro v novo leto 2021. Izpod Triglava iz Kekčeve dežele ...

24 ur v CQ WW RTTY 2

Rezultati dogajanja mladim HAM-om v CQ WW RTTY 24 urnem ...

Postavitev antene za

V idealnem vremenu smo na klubski lokaciji Črni vrh nad ...

Radioamaterski HAM C

V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ...

Translate »