Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Marko kdo te je uvedel v amaterski radio in tekmovanja? Kdo te je podpiral? Ali imaš vzornika?
Radioamaterstvo je pritegnilo mojo pozornost v srednji šoli. Do takrat sem večino časa živel v rudarski Idriji, s prehodom v srednjo šolo pa sem bil med tednom v dijaškem domu v Ljubljani. Tam je bil klub, YU3DCK, s starinskim TS510 ter dipolom za 80 m, ki je imel eno stran privezano na bližnji, približno 25 nadstropni stolpnici.

Ob koncu tretjega letnika mi je moj stari oče pomagal pri nakupu prve lastne radijske postaje, tedaj modernega FT101ZD. Z delom med letom in počitnicami sem dokaj hitro uspel prihraniti za povrnitev dolga, vendar je moj posojilodajalec poplačilo velikodušno zavrnil. Znesek je bil pravšnji za nakup doma narejenega ojačevalnika z Phillipsovo elektronko QB05/1750, ki je povzročil med našimi sosedi precej nezadovoljstva. Sončna aktivnost v letu 1981 je bila visoka, kar je v kombinaciji z delta-loop anteno pomagalo napolniti dnevnike z JA postajami.

Kljub temu sem se kmalu prepričal, da lokacija v dolini Idrije ni preveč dobra za propagiranje radijskega valovanja. Logičen korak je bil premik bolj proti vrhu hribov in tako sva se nekega dne z očetom ustavila na visokogorski kmetiji, kjer je elektro podjetje pred kratkim obnovilo vode. Justin Strel je odprtih rok sprejel predlog, da bi se z radijem poskusno naselil pri njih. Družina Strel je pred kratkim zgradila prizidek k hiši, tako so meni odstopili eno od starejših sob. Gospodar kmetije je prispeval eno od svojih smrek, moj oče je zavaril vse potrebno za pritrditev cevi, rotatorja in antene, elektro podjetje pa je prispevalo močne bakrene vrvi za sidra. Mnogo dela je bilo vloženega tudi v sistem ozemljitve hiše in “stolpa”, instalirali smo dodatno zaščito proti streli.

Zatem se je zgodilo več pomembnih stvari: Sam sem po srednji šoli služil eno leto vojsko, približno v tem času je Justin umrl, njegova hči se je poročila in nasledila staro hišo. Ob tem so mi prijazno dodelili majhno podstrešno sobo v novi hiši. Takrat še brez brade, Slavko Strel je z ustreznim občutkom prevzel skrb za gospodarstvo.

Od takrat gredo svari zmerno, ampak stalno navzgor. Mnogo vetrov in polomij zaradi žleda je poskusilo spremeniti obliko tistega hriba. Rodili so se novi otroci, kmetija se je razširila, pri hiši so novi in močnejši stroji, prav tako tudi višji stolpi in boljša oprema. Moji neamaterski prijatelji so mi pomagali zvariti do sedaj proti ledu odporen stolp in postaviti še drugi manjši stolp. Ozemljitveni sistem za hišo in stolp je bi obnovljen in še močno razširjen. RF telefon je bil v uporabi več let, medtem ko so danes kabli zakopani v zemljo. Narejen je bil odcep na visonapetostnem daljnovodu in instaliran transformator v bližini hiše. Lokalni kmetje z njihovimi močnimi traktorji skrbijo izredno dobro za visokoležeče ceste ob vsakem času, tudi v najhujših zimskih razmerah. To so seveda svetle točke, ki jih spremljajo tudi problemi, vendar se z dobro voljo trudimo, da jih zmanjšamo. Izpostavljena lokacija 1056 m ASL na vrhu hriba zahteva, da so stvari narejene vedno zelo dobro, vendar sonce sije večino časa, kar izziva v ljudeh nasmeh in dobro voljo.

Strani: 1 2 3

Novice

CQ WW DX SSB kontest

Ker so imeli nekateri mladinci druge obveznosti, sta se tekmovanja ...

S50CLX Live DX Clust

Dobro jutro v novo leto 2021. Izpod Triglava iz Kekčeve dežele ...

24 ur v CQ WW RTTY 2

Rezultati dogajanja mladim HAM-om v CQ WW RTTY 24 urnem ...

Postavitev antene za

V idealnem vremenu smo na klubski lokaciji Črni vrh nad ...

Radioamaterski HAM C

V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ...

Translate »