QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu

V samogradnji sem že od nekdaj užival. Še vedno mi je živo v spominu, kako sem sestavil svoj prvi radijski sprejemnik. Ker sem ga nekaj polomil pri nastavljanju jakosti zvoka, se je radio drl na ves glas, kolikor mu je stara dobra elektronka EL84 to dopuščala. Potem sem zvočnik spravil v leseno škatlo, z izvlečljivim pokrovom. Tako sem nastavljal jakost zvoka z odpiranjem in pripiranjem tega pokrova.

Od takrat je minilo že veliko let in kar nekaj uspešnih sestavljank. Za zadnjo, me je nekako »sprovociral« Zvone, S57PZ, znani SOTA in WCA aktivator. Ker tudi jaz rad obiskujem gore, sem si želel sestaviti postajo, ki bi bila primerna za SOTA delovanje. Imel sem že narejeno MFJ-9340K postajo, s katero sem nekajkrat že delal v Arči memorialu, pa se mi nekako ni zdela pravšnja za v hribe. Prvič ima samo 2W izhodne moči, valovno področje se mi pa tudi ni zdelo najbolj primerno za SOTA namene. In ker si je Zvone omislil novo kit izvedbo SSB postaje, sem si šel še jaz ogledat domačo stran španskega radioamaterja EA3GCY, ki ponuja tovrstne kit izdelke.  In ker trenutno nisem najbolj solventen, sem se odločil za nekoliko cenejšo varianto, ki jo izdeluje YouKits, to je EK1A CW QRP radijska postaja, za 40-30-20m, ki me je skupaj s poštnino stala 192,00€. Je majhna, lahka, nudi od 4 do 5W izhodne moči, odvisno od napajanja, ki pa je lahko od 8 do 12V. Poraba na sprejemu je od 120 do 130mA, na oddaji pa maksimalno 0,8A. Skoraj idealno za baterijsko napajanje ali pa napajanje s sončnimi celicami. Ima vgrajen elektronski taster, z nastavljivo hitrostjo, sidetone je prenastavljen na 700Hz.

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu

Sprednja plošča je dokaj enostavna. Spredaj sta dva gumba, eden za vklop/izklop in jakost zvoka, drugi pa je za uglaševanje VFO-ja, izbiro pomnilniškega kanala in nastavitve koraka uglaševanja. Ima rahlo zobčast prenos, da se korak tudi čuti ne samo vidi na majhnem zaslonu, ki je na sredini.  Spredaj sta še dve tipki, vtičnica za slušalke in rdeča led dioda. Zaslon, ki je kar dobro čitljiv, prikazuje frekvenco, pomnilniški kanal, RX/TX stanje in stanje napajanja. Indikator napajanja v obliki baterije, je poln ko je napajanje 31,6V, pol prazen ko je napajanje 10V in prazen, ko je napajanje 8V. Ko napajanje pade pod 8V, prične indikator utripati.

Zgornja tipka (V/MEM/SAV) na desni od zaslona, preklaplja med VFO-jem in pomnilniškim kanalom. Če želimo z VFO-jem nastavljeno frekvenco shraniti, pritisnemo tipko za 3 sekunde. Nastavljena frekvenca se shrani v naslednji prazem pomnilniški kanal.

Spodnja tipka (RIT/SET) preklaplaj med RIT in hitrostjo vgrajenega elektronskega tasterja. RIT omogoča +- 82kHz premikanja sprejemne frekvence, glede na oddajno. Če tipko tiščimo 2 sekundi, se na zaslonu prikaže CW hitrost, ki jo nastavimo zdesnim velikim gumbom (TUNE/STEP). Tipkanje je »semi break-in«, kašne nastavitve za zakasnitev vklopa pa žal ni.

Korak nastavljanja frekvence, se izbere s kratkim pritiskom na desni veliki gumb. Ko prvič pritisnemo naj, izberemo 10Hz korak, kar se vidi s podčrtano utripajočo prvo cifro na desni. Drugi pritisk določa 100Hz in tretji 1kHz korak. Če gumb pritisnemo za 2 sekundi, izberemo 100kHz korak.

Na zadnji strani, je priključek za zunanji  taster, ki je lahko navadni mehanski ali pa ročka za notranji elektronski taster. Ko je postaja prižgana, sistem sam zazna, kakšen taster bomo uporabili. Zadaj je tudi priključek za enosmerno zunanje napajanje, zaščiteno proti napačni polarizaciji napajanja in BNC antenski prikluček. Tam je tudi tipka za vklop 19dB atenuatorja.

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu - zadnja stran

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu – zadnja stran

Konstrukcija

V kitu se nahaja vrečka z elementi, čelna in zadnja plošča, temno aluminijasto ohišje in dve tiskanini. Tiskanina za zaslon je že popolnoma sestavljena, druga pa je zapolnjena z SMD elementi, tako da mi je ostalo za prispajkati 22 elementov, s tremi toroidnimi tuljavami, katere je treba še naviti s priložena žico. Dokumentacija je na majhnem CD-ju v obliki PDF dokumenta (se jo da pa tudi potegniti dol z internetne strani), je pa kar se tiče sestavljanja postaje zelo skopa. Vsebuje dovolj slik in kratkih opisov, pa tudi na tiskanini je vse dovolj dobro označeno, da se z malo predznanja lahko dobro znajdeš.

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu - Prvi preizkus

QRP postaja YouKits EK1A za 40-30-20m v kitu – Prvi preizkus

Prvi preizkus

Kit je bil sestavljen v dobrih dveh urah. Navodila za uglaševanje so bolj natančna kot navodila za sestavljanje. V navodilih piše, da je potrebno uporabiti signal generator in na vhod pripeljati cca 5µV VF ter nastaviti T1 in T2 na maksimalno občutljivost na sprejemu. Ker jaz pač nimam signal generatorja, sem se ravnal po drugem navodilu, ki pravi, da na valovnem področju najdeš ustrezen signal in ustrezno nastaviš T1 in T2. V navodili še piše, kako nastaviti DDS (direct digital synthesizer), če je potrebno. Sicer je DDS ustrezno skalibriran že v tovarni. Ko sem vse skupaj spravil v lično izdelano ohišje, je prišel trenutek resnice. Prikolpil sem napajalnik, mojo vertikalno anteno in slušalke, ter zavrtel gumb OFF/GAIN. Ker je moja antena najbolje uglašena za 40m, sem preklopil tja in se »sprehodil« dol in gor. Bilo je nekaj šibkih signalov, DA300CFG pa je bil malo močnejši, zato sem mu na njegov CQ dal moj znak. Bilo je potrebno samo enkrat in že je bila prva zveza s to QRP napravico v mojem logu.

Janez, S51J

 

⇚ NAZAJ

 



*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »