Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Srce strežnika je računalnik z operacijskim sistemom Linux, ki skrbi za delovanje vseh inštaliranih programov in povezavo z okoljem. Program Postgres služi kot baza podatkov, posebno programsko opremo za zbiranje. urejanje in nudenje radioamaterskih informacij pa so napisali nemški radioamaterji in jo poimenovali CLX. In tako ime je za znakoma S5, oznaka za Slovenijo, in naslednjim znakom 0 dobil tudi cerkljanski strežnik: CLX:S50CLX. Računalnik v svojem drobovju skriva posebno elektronsko vezje z zapletenimi oznakami S5- SCC/DMA, ki skrbi za pretvorbo digitalnih v analogne signale, in nasprotno (neke vrste modem). Računalnik jc povezan z radijsko postajo (S5-70WB), ki vzdržuje radijsko zvezo z vozliščem packet radio CERKNO:S55YCV na bližnjem hribu Lajše, od tam pa naprej v svet. Prenos podatkov poteka po za radioamaterje prirejenem protokolu X.25 (AX.25) s hitrostjo 38.400 bit/s na valovni dolžini 70 cm. Omenjena kartica in radijska postaja sta skonstruirani (Marko Kovačevič, S57MMK) in narejeni v Sloveniji.
Po mesecu dni poskusnega delovanja smo strežnik preselili v prostore cerkljanske kabelske televizije. Strežnik je trenutno povezan z obema slovenskima in tremi italijanskimi strežniki. V sto dneh delovanja je strežnik prejel 211 tisoč informacij o delovanju radioamaterskih postaj in 50 tisoč raznih drugih obvestil. V povprečju dnevno zabeleži več kot sto uporabniških priklopov, vseh uporabnikov pa je bilo v tem času 281 , od tega 162 iz Slovenije, 55 iz Hrvaške, 45 iz Italije, drugi pa iz Nemčije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Jugoslavije, Francije, Češke in celo iz Kanade. Število seveda stalno narašča. V mesecu avgustu je bil S50CLX na devetem mestu najbolj aktivnih strežnikov DX CLUSTER na svetu (trenutno aktivnih je 643). Baza podatkov poleg informacij o delovanju vsebuje še podatke iz mednarodnega imenika radioamaterjev, sezname QSL menedžerjev, podatke o diplomah. tekmovanjih in drugo. Za neprekinjeno delovanje in vzdrževanje podatkovnih baz na strežniku skrbita Danilo Brelih, S50U, in Jože Kranjc, S52JK, zahvala za izgradnjo pa gre članom radio kluba Cerkno, sponzorjem in drugim slovenskim radioamaterjem, ki so priskočili na pomoč.

Omenjeni strežnik pa še nima končne podobe. Predvidena je nadgradnja na hitrejšo radijsko povezavo (1,2 Mbit/s) v omrežje packet radio in povezava v internet. V bazo podatkov bodo dodani novi zanimivi podatki (slovenski imenik radioamaterjev, napoved vremena in druge lokalne informacije …), možen bo priklop prek interneta. CLX bo »spregovoril« slovensko, skratka, dela ne bo zmanjkalo. Informacije o strežniku so objavljene na spletnih straneh Radio kluba Cerkno.

Ko sonce začne rezati temo nekje daleč na vzhodu, luč v radioamaterski postojanki ugasne, snop svetlobe ročne svetilke se napoti do nekaj metrov stran parkiranega avtomobila. Še pogled na vrh stolpov, in vozilo se odpelje po makadamski cesti dolino. Misli pa ostanejo na vrhu hriba in pri načrtih. Taki so radioamaterji.

Po šestih letih uspešnega delovanja S50CLX DXCluster-a na Pentium II 400MHz CPU z 128MB RAM-a je bil leta 2007 DXCluster uspešno prestavljen na nov strežnik. S50CLX je posodobljen z novo verzijo DX Spider-ja ver. 1.54 avtorja G1TLH na Fedora distribuciji prosto dostopnega operacijskega sistema Linux. Ob tej priliki bi se v radioklubu Cerkno, S50E radi zahvalili podjetju Infrax d.o.o. informacijske tehnologije za dolgoletno omogočanje dostopa do Interneta ter spletnih storitev. S50CLX ima svojo spletno stran, obiščete si jo lahko na https://s50clx.infrax.si.

Radioklub Cerkno S50E oziroma Danilo S50U in Jože S52JK sta s pomočjo RTV Slovenija objavila nekaj informacij o radioamaterjih na Teletekst straneh TV Slovenija in sicer na strani 597. Stran 597 je s podstranmi (597/1, 597/2 in 597/3) namenjena osnovnim informacijam o radioamaterjih in svežim novicam iz Slovenije ter od drugod. Stran osvežujemo po potrebi. Stran vsebuje tudi podatke o napovedanih DX aktivnostih (vira sta WA7BNG kontest koledar in 425DXN DX koledar) in izpis zadnjih DX spotov, ki jih na vsake dve minuti na teletekst pošilja DX cluster S50CLX, ki deluje pod DXSpider programsko opremo. RTV Slovenija oddaja svoj program tudi preko satelita Eutelsat Hot Bird (12.303 GHz, Pol. V, SR 2750, FEC 3/4). Čeprav sta programa SLO1 in SLO2 kodirana, je oddajanje teleteksta nekodirano in ga lahko gledate brez omejitev.  Predloge v zvezi s teletekst stranjo sprejemata urednika teh strani in hkrati SYSOP DXclustra S50CLX, Danilo S50U  in Joze S52JK

Jože Kranjc, S52JK

Strani: 1 2

Novice

CQ WW DX SSB kontest

Ker so imeli nekateri mladinci druge obveznosti, sta se tekmovanja ...

S50CLX Live DX Clust

Dobro jutro v novo leto 2021. Izpod Triglava iz Kekčeve dežele ...

24 ur v CQ WW RTTY 2

Rezultati dogajanja mladim HAM-om v CQ WW RTTY 24 urnem ...

Postavitev antene za

V idealnem vremenu smo na klubski lokaciji Črni vrh nad ...

Radioamaterski HAM C

V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ...

Translate »