Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Slika 2. Delovanje S50EDX-L svxlink echolink strežnika kot pritajeni proces – daemon.

Za uporabnike Linux operacijskega sistema je zanimiva in preprosta Echolink aplikacija Qtel istega avtorja. Ob prvem zagonu odjemalca je v ponujenem meniju potrebno vpisati osnovne nastavitve za Echolink delovanje. V »Location« vpišemo kratko informacijo QRA postaje katera bo prikazana na EchoLink strežniku v »Info message« pa zapišemo podatke, ki bodo vidni postaji katera z nami vzpostavi povezavo. Če želimo kasneje nastavitve spreminjati to naredimo v »Settings/Qtel settings« meniju. Glavno okno vsebuje štiri polja. V zgornjem levem oknu izbiramo med prikazanimi postajami kot so konference, linki, repetitorji in osebne postaje. V polje bookmark lahko dodajamo svoje priljubljene postaje z preprostim desnim klikom na izbrani postaji. V levem oknu spodaj je zapisano sporočilo Echolink strežnika, v desnem pa je lista dohodnih klicev. Za odobritev dohodnega klica pritisnemo na tipko »Accept« – »Sprejmi«.

3. Qtel grafični Echolink odjemalec za Linux okolje avtor Tobias, SM0SVX

Z dvoklikom na postajo z katero se želimo povezati odpremo pogovorno okno povežemo pa se z pritiskom na tipko »Connect« – »Poveži«. Za oddajo pritisnemo tipko PTT rdeči TX indikator sveti, ob sprejemu pa sveti zeleni indikator RX. Če simultano pritisnemo CTRL tipko na tipkovnici  in tipko PTT oddajo zaklenemo. Za prekinitev zveze pritisnemo tipko »Disconnect« – »Prekini«, z kljukico pri »VOX Enable« pa vključimo VOX za avtomatsko aktiviranje PTT.

Vse ostale informacije o Svxlink programu za Linux okolje z priročnikom za uporabnike si lahko preberete na spletni strani http://svxlink.sourceforge.net/. S50EDX lokacija  je prikazana tudi na interaktivni APRS Google karti http://sl.aprs.fi. Več o Slovenskem S5 repetitorskem omrežju si lahko preberete na S5RPT Info točki.

Danilo Brelih, S50U http://s50u.s50e.si

Strani: 1 2

Novice

S50U skimmer in S50C

Skupina znanstvenikov pod vodstvom dr. Črtomirja Podlipnika iz Fakultete za ...

S500E Special Event

Members of the Radio Club Cerkno will be active as ...

Skimmer spoti na S50

SPREJEMANJE SKIMMER SPOTOV IZ RBN OMREŽJA NA S50CLX DXSPIDER CLUSTRU ...

Pol milijona QSO s S

Cerkno kot lokacija je prav gotovo taka, da ni naklonjena ...

Zahvala upravi ETA C

Člani Radio kluba Cerkno se iskreno zahvaljujemo upravi podjetja ...

Translate »