Radio klub Cerkno S50E

Radio klub Cerkno

Grozd v Cerknem

Spletna stran S50CLX Cerkno LinuX Palk DXCluster: http://s50clx.infrax.si

Prve radioamaterske zveze so bile vzpostavljene na začetku 20. stoletja predvsem s ciljem raziskovanja takrat skrivnostnih radijskih  valov. Kmalu so se radioamaterji začeli združevati v klube, lokalne in mednarodne zveze.
»Navdušenost, požrtvovalnost, strast po eksperimentiranju, raziskovanje in konstruktorstvo so še naprej pomembna karakteristika radioamaterstva, ki se nenehno obnavlja in dokazuje v različnih radioamaterskih aktivnostih, ki seveda niso samo tehnične narave, temveč so pravo ambasadorstvo dobre volje, prijateljstva in razumevanja med ljudmi vsega sveta« je zapisano v Priročniku za radioamaterje, ki ga je izdala Zveza radioamaterjev Slovenije.
Široko poznan klasičen način sporazumevanja prek radijskega medija pa je samo eden od možnih. V sodobnem svetu računalnikov in telekomunikacij se digitalni prenos podatkov kar sam ponuja, da ga zgrabijo tudi radioamaterji in se poskusijo z njim. Želja po izmenjavi idej, načrtov, strokovnih člankov in predvsem drugih za radioamaterje zanimivih ter v vsakem trenutku svežih informacij je povzročila nešteto delovnih ur v delavnicah in za računalniki. Zgradili so vozlišča, točke, sestavljene iz osnovnih računalnikov in več sočasno avtomatsko delujočih radijskih postaj. Vozlišča so prek njih povezana med seboj, in tako so tudi radioamaterski računalniki med seboj povezani prek brezžičnih zvez. Zaradi prenosa podatkov v paketih so tak način poimenovali »packet radio«. Omrežje packet radio se je v zadnjih dvajsetih letih razširilo po vsem svetu. Radioamaterji so napisali na milijone vrstic programske kode. razvili so elektronske naprave in radijske postaje, ki omogočajo brezžični prenos podatkov s hitrostjo več kot 10 Mbit/s, in vse to na velike razdalje. In slovenski radioamaterji so najboljši med njimi.

Informacije, ki jih radioamaterji potrebujejo čim hitreje in skoraj med vsako svojo dejavnostjo, so informacije o aktivnosti drugih radioamaterskih postaj po svetu in v vesolju. Mednarodna vesoljska postaja ima na krovu tudi radioamatersko opremo. Predvsem čas, kraj, frekvenca in način dela neke oddaljene radijske postaje so osnovni podatki, ki jih radioamater potrebuje. da vzpostavi direktno zvezo s postajo na primer na drugem koncu sveta. Oddaljenega korespondenta lahko najde preprosto z iskanjem na frekvencah, danes pa lahko njegovo pozornost pritegnejo tudi informacije iz omenjenega packet radia.
Najprej mora imeti doma računalnik, povezan z radijsko postajo. V ta namen so razvili posebno programsko opremo in v razvitem svetu poleg vozliščnih točk postavili računalniške strežnike, ki informacije o aktivnosti redkih postaj zbirajo, razpošiljajo avtomatsko naprej in dajejo na voljo vsem končnim uporabnikom. Seveda so ti strežniki povezani med seboj najprej prek omrežja paket radio in tudi prek interneta. Tak način povezovanja so poimenovali DX CLUSTER (DX – kratica za dolgo radijsko zvezo, cluster – skupina, grozd, v tem primeru računalnikov).
Radio klub Cerkno si je za leto 2001 zadal nalogo zgraditi enega od strežnikov v sistemu DX CLUSTER. Ob sprejemu le odločitve sta v Sloveniji že delovala dva taka strežnika, in sicer v Murski Soboti in Ljubljani. Primerno bi torej bilo, če bi deloval tak strežnik še nekje v zahodnem delu države. Pridobivanje sponzorjev (Likopris, EMOK, Radio Alpski val, Elektronika Laharnar) ter zbiranje in sestavljanje potrebne opreme je trajalo kar nekaj časa. Za prvomajske praznike leta 2001 smo strežnik sestavili in začelo se je enomesečno poskusno delovanje.

Strani: 1 2

Novice

S557E special event

OQRS is closed and all S557E QSOs have been uploaded ...

CQ World Wide DX Con

CQ World Wide DX CW Contest sem delal od doma, ...

Moje prvo radioamate

Radijsko dovoljenje sem dobil 27.5.2017, zato sem v CQ WW ...

Praznovanje 60. oble

Zahvaljujemo se vsem ki ste nas obiskali ter ustvarili prijetno ...

S50HQ v IARU HF Cham

Vsako leto v drugem polnem vikendu meseca julija poteka 24 ...

Translate »